Σάββατο, 4 Ιουνίου 2016

Μήνυμα Γιώργου Ακριώτη για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι μια ευκαιρία για όλους μας να  προβληματιστούμε πάνω σε θέματα που ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι όπως:  η Κλιματική Αλλαγή, η Ρύπανση, η Έλλειψη Νερού, η Αποδάσωση , η Διάβρωση και η Υποβάθμιση των εδαφών αλλά και η Απώλεια της βιοποικιλότητας.  Όλο και πιο συχνά γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων γεγονότων χωρίς να τους δίνουμε τη σημασία που πρέπει.

Σε τοπικό επίπεδο, ευθύνη μας είναι να δώσουμε λύσεις στα πολύ σοβαρά ζητήματα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν χωρίς επεξεργασία στις χωματερές. Να αντιμετωπίσουμε επιτέλους αποτελεσματικά την περιβαλλοντική υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού με υλοποίηση των αποφάσεων που διαμορφώθηκαν από τους φορείς, λαμβάνοντας υπόψη πάγια αιτήματα της τοπικής κοινωνίας. Αυτή θα είναι η δική μας σοβαρή παρακαταθήκη για το μέλλον των παιδιών μας.
Το 2015 ήταν μια χρονιά ορόσημο για το παγκόσμιο περιβάλλον καθώς η κλιματική διάσκεψη στο Παρίσι, στέφθηκε κατά γενική ομολογία, από πρωτοφανή επιτυχία.
Για το 2016 o ΟΗΕ αφιερώνει τους εορτασμούς της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος  στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου άγριας ζωής και στους κινδύνους που αυτό ενέχει για την ευημερία μας, περιορίζοντας μέχρι εξαφάνισης την άγρια πανίδα και χλωρίδα και υποβαθμίζοντας τους οικοτόπους με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κατάλογος απειλούμενων ειδών.
Η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό κρίκο στην παράνομη αυτή δραστηριότητα, καθώς βρίσκεται πάνω σε έναν από τους βασικότερους διαδρόμους παράνομης διακίνησης άγριων ειδών προς τη δυτική Ευρώπη.
Ακόμα και σε αυτόν τον περιβαλλοντικό κίνδυνο ο καθένας μας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Με το να είμαστε καλύτερα ενημερωμένοι και ενθαρρύνοντας τους συνανθρώπους μας να ενημερωθούν και αυτοί κάνουμε το πρώτο σημαντικό βήμα για την προστασία της άγριας ζωής.
Η προστασία της φύσης ξεκινά από τον καθέναν από εμάς, και από τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε καθημερινά. Οι συνήθειές μας είναι αυτές που θα καθορίσουν πώς θα είναι ο πλανήτης στον οποίο θα ζούμε, αλλά και τι περιβάλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Από εμάς εξαρτάται, λοιπόν, να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον, ξεκινώντας από την αλλαγή των συνηθειών μας. Πέρα από τις επετειακές ευχές και παραινέσεις, η ατομική και συλλογική δράση είναι αυτή που θα κάνει τη διαφορά για το περιβάλλον και την προστασία του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...