Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2016

Ομιλία Τάσου Πρατσόλη στη Βουλή για το νέο αναπτυξιακό νόμο

Ξεκινώντας την ομιλία μου, δεν μπορώ να μην αναφερθώ σε μια σημαντική σημερινή είδηση. Σύμφωνα με το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», το πρώτο πεντάμηνο του έτους κατεγράφη η υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 15 ετών με τη δημιουργία 201.056  νέων θέσεων εργασίας. Δεν πανηγυρίζουμε γι’ αυτό γιατί ο δρόμος είναι μακρύς και γι’ αυτό εργαζόμαστε σκληρά.


Είναι κοινή παραδοχή ότι το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας φαίνεται ότι έφτασε στα όριά του. Χρειάζονται γενναία βήματα, με τολμηρές αποφάσεις που θα επιτρέψουν στη χώρα να μετακινηθεί στην αλυσίδα παραγωγής της αξίας, να παράγει πιο σύνθετα προϊόντα και υπηρεσίες και να εξασφαλίσει με τον τρόπο αυτό καλύτερη θέση στο Διεθνή Καταμερισμό Εργασίας.
Ο αναπτυξιακός νόμος είναι ένα από τα εργαλεία για την επίτευξη αυτού του οράματος για την ανάπτυξη της χώρας και καταλήγει σε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των επενδύσεων.

Αναμφίβολα όμως, δεν μπορεί από μόνος του λόγω του μεγέθους του (ύψος επενδύσεων και κυρίως αριθμός θέσεων εργασίας που δημιουργεί) να αλλάξει την μοίρα της χώρας. Μπορεί ωστόσο να δώσει ένα σαφές στίγμα για την κατεύθυνση, στην οποία θέλουμε και πρέπει να κινηθούμε.
Βέβαια θα πρέπει να συνδυαστεί με συγκεκριμένα μέτρα, για τα οποία υπάρχει ήδη Κυβερνητική δέσμευση, μέτρα απλοποίησης της αδειοδότησης των επιχειρήσεων και  εκσυγχρονισμός των διαδικασιών  σε όλα τα επίπεδα ώστε να μειωθεί αποτελεσματικά η γραφειοκρατία.

Να σπάσει επιτέλους αυτός ο φαύλος κύκλος των πολλαπλών εγκρίσεων που είναι βασικός θύλακας διαφθοράς.
Σκοπός του νέου αυτού νόμου είναι να υπάρξουν μια σειρά από θετικές μεταβολές στη διάρθρωση της Ελληνικής οικονομίας με έμφαση στην ενίσχυση καινοτόμων και εξωστρεφών επιχειρήσεων.
Επιδιώκεται επίσης  η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, η αύξηση της απασχόλησης, η υποστήριξη των λιγότερο ευνοημένων περιοχών της Χώρας, η τεχνολογική αναβάθμιση και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Μπορούμε να πούμε πως οι δύο προηγούμενοι αναπτυξιακοί νόμοι, ο 3299/2004 και ο 3908/2011, εκτός από το ότι επηρέασαν ελάχιστα την διάρθρωση της οικονομίας, (σε αυτό βέβαια οφείλεται η απουσία καθαρής στόχευσης και οράματος για το μέλλον της οικονομίας), άφησαν επίσης περί τα 6500 ανολοκλήρωτα επενδυτικά σχέδια, και 6,5 δις ευρώ περίπου ανειλημμένες υποχρεώσεις από το Δημόσιο.
Επίσης, τα συντριπτικά ποσοστά των επιδοτήσεων απορροφήθηκαν από ελάχιστες επιχειρήσεις.
Οι προηγούμενες Κυβερνήσεις στο βωμό της πελατειακής τους πολιτικής και της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων ενέταξαν έναν τεράστιο αριθμό σχεδίων στους δύο επενδυτικούς νόμους χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητοι πόροι.
Από τη μια λοιπόν, οι επιχειρηματίες που τόλμησαν να επενδύσουν καταστράφηκαν και από την άλλη οι τράπεζες επιβαρύνθηκαν με την εξυπηρέτηση επενδυτικών σχεδίων που έμειναν ανολοκλήρωτα.
Είναι και περίεργο αλλά και ιστορικά άστοχο και προσβάλει την μνήμη όλων μας όταν η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι κατά της επιχειρηματικότητας.
Αλήθεια, σε ποιους οφείλεται η μεγαλύτερη αποεπένδυση που έγινε ποτέ σε Ευρωπαϊκή Χώρα την τελευταία δεκαετία; Αυτή η καταστροφική πραγματικότητα επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο τη δική σας άποψη – θέση που ήταν δυστυχώς μονοσήμαντη εξυπηρετώντας και εδώ τους « δικούς σας φίλους».
Ένα μεγάλο παράδειγμα αυτής της δήθεν αναπτυξιακής πολιτικής του παλιού πολιτικού συστήματος είναι ο Νομός Ευβοίας, που τα τελευταία 15 χρόνια γνώρισε την μεγαλύτερη αποβιομηχάνιση (είναι σχεδόν όλα τα εργοστάσια κλειστά), και μάλιστα σε σημαντικούς τομείς (τσιμέντα, εξόρυξη, λευκό κρέας) κ.α.
Έχει οδικό δίκτυο που παραμένει το ίδιο από τη δεκαετία του 1960 με συνέπεια αποστάσεις των 60 χλμ να γίνονται σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και σε 2 ώρες, παράγοντας σημαντικός, που συνέτεινε και αυτός στην αποβιομηχάνιση του Νομού.
Καμία επενδυτική προσπάθεια δεν στηρίχθηκε στον τομέα του τουρισμού αλλά και στον τομέα των ιαματικών πηγών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εγκατάλειψη του πλέον γνωστού τουριστικού προορισμού, την Αιδηψό.
Είσαστε υπερήφανοι άραγε για αυτήν σας την αναπτυξιακή πολιτική;
Γι’ αυτό κυρίες και κύριοι συνάδελφοι η προσπάθεια για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας είναι εθνικό χρέος όλων μας.
Οφείλει η αντιπολίτευση και ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση να αντιληφθεί ότι αυτό το πεδίο δεν ενδείκνυται για στείρες, μονότονα επαναλαμβανόμενες κορόνες. Θα ήταν πολύ χρήσιμο, να συμβάλουν στο διάλογο εποικοδομητικά με ιδέες και προτάσεις.
Το αντίθετο δείχνει την ένδεια των επιχειρημάτων τους αλλά και την έλλειψη σχεδίου για την ανάπτυξη της χώρας.
Με τον νέο υπό συζήτηση Αναπτυξιακό Νόμο επιχειρείται μεταξύ άλλων βασικών του στόχων η Ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων υλοποιούμενων σε ακριτικά νησιά που δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών, με στόχο την τόνωση των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών.
Προβλέπεται πλήρης φορολογική απαλλαγή μέχρι και για 15 χρόνια και μέχρις ότου εξαντληθεί το ποσό της προβλεπόμενης κρατικής ενίσχυσης.
Δίνονται κίνητρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με την κάλυψη του μισθολογικού κόστους.
Εντάσσονται με ευνοϊκές ρυθμίσεις οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, καθώς θεωρούμε ότι η ενίσχυσή τους θα συμβάλει στην ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού.
Ενθαρρύνονται οι συνέργειες και οι δικτυώσεις μεταξύ των επιχειρήσεων και κλάδων για επίτευξη οικονομιών κλίμακας.
 Ενισχύονται κατά προτεραιότητα οι κλάδοι Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών και της Αγροδιατροφικής Αλυσίδας (από το χωράφι έως τον τουρισμό).
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος απαντά σε ένα πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου για σταθερό φορολογικό πλαίσιο. Έτσι δίνει σταθερούς φορολογικούς συντελεστές για 12 έτη σε μεγάλα επενδυτικά έργα άνω των 20 εκατ. Ευρώ.
Τέλος, κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Θα ήθελα  να αναφερθώ και σε ένα σύνθημα – καραμέλα που χρησιμοποιεί η  αντιπολίτευση σχετικά με ικανούς και ανίκανους να κυβερνήσουν.
Αν ικανότητα είναι στα 40 και πλέον χρόνια που κυβερνήσατε εναλλάξ τη χώρα, να την φέρετε σε τέτοια κατάσταση που την χαρακτηρίζει  η  μεγαλύτερη οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που έχει βιώσει ποτέ,  αν ικανότητα είναι η διάρθρωση του κράτους όπως το παραδώσατε και όπως ομολογούν όλοι, αλλά και εσείς φυσικά σε κάθε ευκαιρία, ότι για να μπορέσει να σταθεί απαιτούνται γενναίες μεταρρυθμίσεις, που δεν έγιναν όμως, αν ικανότητα είναι ο σφιχτός εναγκαλισμός κράτους – διαπλοκής (μέσα ενημέρωσης, εργολάβοι) κλπ,  τότε φίλοι μας, ούτε θέλουμε ούτε επιζητούμε αυτήν την ικανότητα και βέβαια σας τη χαρίζουμε.
Αυτό όμως που δεν σας χαρίζουμε είναι το μέλλον αυτού του λαού για το οποίο μέσα από τις πρωτόγνωρα δύσκολες δημοσιονομικά καταστάσεις που ζούμε, θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να πετύχουμε, και να είστε σίγουροι ότι θα πετύχουμε, γιατί δεν έχουμε ούτε περίεργες δεσμεύσεις ούτε βαρίδια.  
Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...