Τρίτη, 10 Μαΐου 2016

Τίτλους τέλους ρίχνει στον ΦΟΔΣΑ Στερεάς Α.Ε. το Ελεγκτικό Συνέδριο – Σοβαρά ερωτήματα ζητούν άμεσα απαντήσεις

Σαν παλάτι στην άμμο καταρρέει το οικοδόμημα του ΦΟΔΣΑ Στερεάς Α.Ε. Η πραγματικότητα που αποτελούσε ο ΦΟΔΣΑ Στερεάς σύμφωνα με τους ισχυρισμούς ....κάποιων αποδείχθηκε τελικά virtual reality. Μετά τις ακυρωτικές πράξεις σε αποφάσεις της Ανωνύμου εταιρίας από το Γενικό Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ηλία Τσέλιγκα και το ισχυρό «χαστούκι» της εκχώρησης της σχεδίασης και υλοποίησης του ΠΕΣΔΑ στη αιρετή Περιφέρεια Στερεάς έρχεται το 6ο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου και με τη «βούλα» πλέον να θεωρήσει μη νόμιμη τη σύσταση της Ανωνύμου Εταιρίας ΦΟΔΣΑ Στερεάς, κάτι το οποίο αν λάβουμε υπόψη και το σχέδιο νόμου που έχει καταθέσει η Κυβέρνηση προς διαβούλευση για και αφορά τη σύσταση νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων ρίχνει τίτλους τέλους στο εγχείρημα 23 Δημάρχων της Στερεάς. 

Η απόφαση του Ελεγκτικού που φέρει αριθμό 758/2016 πάρθηκε από 6ο τμήμα στις 4 Μαρτίου του 2016. Η απόφαση ελήφθη κατόπιν αιτήματος που είχε καταθέσει ο ΦΟΔΣΑ Στερεάς Α.Ε. και η υπό σύσταση κοινοπραξία «Ιντρακόμ κατασκευές ανώνυμη εταιρία τεχνικών έργων και μεταλλικών κατασκευών – watt α.ε» και ζητούσαν την ανάκληση της 374/2015 πράξης του Ε’ κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Για την ιστορία η ανωτέρω κοινοπραξία είχε συμμετάσχει σε διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η ΔΕΠΟΔΑΘ Α.Ε. του Δήμου Θήβας, η οποία όμως διαλύθηκε έπειτα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θήβας και συγχωνεύθηκε στον ΦΟΔΣΑ Στερεάς Α.Ε., ο οποίος τελικά κατακύρωσε το διαγωνισμό. Το κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου τότε είχε αποφανθεί ότι ο ΦΟΔΣΑ δεν μπορούσε να κάνει κατακύρωση του διαγωνισμού αφού η σύστασή του με βάση τον 4071/2012 ήταν μη νόμιμη και ως εκ τούτου δεν αποτελεί καθολικό διάδοχο της ΔΕΠΟΔΑΘ Α.Ε. Εν συνεχεία τόσο ο ΦΟΔΣΑ όσο και η Κοινοπραξία προσέφυγαν κατά αυτής της απόφασης ζητώντας την ανάκληση της.
Όμως και το 6ο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε μη νόμιμη τη σύσταση του ΦΟΔΣΑ Στερεάς Α.Ε. με την προαναφερόμενη 758/2016 απόφαση και ως εκ τούτου απέρριψε τις αιτήσεις ανάκληση του ΦΟΔΣΑ και της Κοινοπραξίας. Συγκεκριμένα αναφέρεται στην απόφαση «….κατόπιν τούτων ο ΦΟΔΣΑ Στερεάς Α.Ε. έχει συσταθεί κατά παράβαση της νόμιμης διαδικασίας, ενώ και η διαπίστωση της συγχώνευσης της προυφιστάμενης αυτού ΔΕΠΟΔΑΘ Α.Ε. έχει γίνει από αναρμόδιο όργανο. Κατά συνέπεια η ως άνω εταιρεία δεν έχει καταστεί καθολικός διάδοχος στην κινητή και ακίνητη περιουσία της ΔΕΠΟΔΑΘ Α.Ε…..»
Με βάση όλα τα παραπάνω είναι πλέον καταφανές ότι η διαχείριση των απορριμμάτων όσων Δήμων και όσων φορέων μετείχαν στον ΦΟΔΣΑ είναι πλέον στον αέρα όπως και η λειτουργία του ΧΥΤΑ Ιστιαίας, ο οποίος ως διαδημοτικός σύνδεσμος των δύο Δήμων της Β. Εύβοιας (Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης & Αγίας Άννας) λύθηκε για να συγχωνευθεί με τον ΦΟΔΣΑ Στερεάς Α.Ε. με την 19/2015 απόφαση του που πάρθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2015.  Προκύπτουν όμως σημαντικά ερωτήματα προς τους Δημάρχους όλης της Στερεάς και στο μέτρο που μας αφορά ως Βόρεια Εύβοια στους δύο Δημάρχους της περιοχής στα οποία άμεσα θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις.
Πρώτον: Τι μέλη γενέσθαι με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ιστιαίας και σε ποιες ενέργειες σκοπεύουν να προβούν ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του; Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους εκεί; Οι οποίοι να αναφέρουμε δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το μέλλον τους; Επίσης τι θα γίνει με την ανακύκλωση στην περιοχή μας;
Δεύτερον: Ποιες ευθύνες και υποχρεώσει βαρύνουν πλέον τους Δήμους μετόχους; Κάτω από ποιες διαδικασίες και νομικό πλαίσιο έγιναν μέτοχοι και τι θα γίνει με τα χρήματα που αποφασίστηκαν να καταβληθούν για τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο μιας εταιρείας που η σύστασή της είναι μη νόμιμη σύμφωνα και με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου;

Τρίτον: Τι γίνεται με τα χρήματα για τη διαχείριση των απορριμμάτων που θα έπρεπε να καταβληθούν ποσά από τους Δήμους μέσω παρακράτησης από τα ανταποδοτικά τέλη στον ΦΟΔΣΑ Στερεάς Α.Ε. Έχουν καταβληθεί ποσά και αν ναι πόσα; Και αν έχουν καταβληθεί τι θα γίνει με αυτά τα χρήματα; Να θυμίσουμε ότι κατά την επικύρωση του προϋπολογισμού του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση υπήρχε επισήμανση να μην καταβληθούν χρήματα προς τον ΦΟΔΣΑ Στερεάς Α.Ε. έως ότου αποφανθούν τα αρμόδια κρατικά όργανα για τη νομιμότητα ή μη της σύστασής του. Επίσης ο Δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς είχε μπλοκάρει τη διαδικασία παρακράτησης χρημάτων από τα ανταποδοτικά τέλη της ΔΕΗ προς το ΦΟΔΣΑ Στερέας και όπως είχε δηλώσει προέβη σε αυτή την πράξη για να μην βρεθεί κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...