Τρίτη, 26 Απριλίου 2016

Παρουσία του Δημάρχου Στυλίδας Απόστολου Γκλέτσου εγκρίθηκε από το Δ.Σ. Ιστιαίας - Αιδηψού η συμμετοχή του Δήμου στο "Δίκτυο Paraction"

Παρουσία του Δημάρχου Στυλίδας Απόστολου Γκλέτσου, συζητήθηκε χθες Μεγάλη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιστιαίας – Αιδηψού η συμμετοχή του Δήμου στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Σύμπραξη για την ολοκληρωμένη διαχείριση παράκτιων ζωνών και νήσων Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας» με το διακριτικό τίτλο «Δίκτυο Παράκτιον – PARACTION”. Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε ο ίδιος ο Δήμαρχος Στυλίδας.
Κατά την έναρξη της συζήτησης ο κ. Γκλέτσος ανέφερε ότι, σκεπτικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η πρόοδος και η ανάπτυξη να ξεκινήσει από κάτω προς τα πάνω δηλαδή απ’ τους πολίτες και ότι επίσης η Ε.Ε. παροτρύνει όλους και τους ιδιώτες να καταθέτουν σχέδια παρακάμπτοντας το Ελληνικό Κράτος. Τόνισε πως πρόκειται για μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία που δεν στοχεύει στο κέρδος και σκοπό έχει τη μαζική διεκδίκηση πόρων από Ευρωπαϊκά Κονδύλια ώστε να γίνει έργο στη Στερεά και επίσης ανέφερε πως από την ανωτέρω σύμπραξη αποκλείονται οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και εταιρίες που αποσκοπούν στο κέρδος. (Δείτε παρακάτω βίντεο με την αρχική τοποθέτηση του κ. Γκλέτσου).


Ερωτώμενος ο Δήμαρχος Στυλίδας από τον Δημοτικό Σύμβουλο Νίκο Τσελίκα αν οι συγκεκριμένες δράσεις θα αφορούν και παράτυπους μετανάστες, ο Δήμαρχος απάντησε ότι για τους παράτυπους μετανάστες έχει να κάνει η Αστυνομία, για τους πρόσφυγες αν παίρνονταν κονδύλια από το Δίκτυο, ο ίδιος τόνισε πως ο Δήμος του θα μπορούσε να φιλοξενήσει 400 άτομα.
Τα τεχνικά θέματα για τη λειτουργία του Δικτύου ανέλησε η κ. Φίκα, συνεργάτιδα του κ. Γκλέτσου στο Δήμο Στυλίδας αναφέροντας, ότι στην εταιρία θα μετέχουν όλοι οι Δήμοι της Στερεάς, η Περιφέρεια, Επιμελητήρια, Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Ο Ειδικός Σύμβουλος του Δήμου Αντώνης Γρεμενάς ανέφερε ότι η ανάγκη για ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων περιοχών έχει επισημανθεί από την Ευρώπη εδώ και 25 χρόνια.
Η συζήτηση στη συνέχεια ήταν διαλογική με ερωτήματα που τέθηκαν από συμβούλους τόσο της Αντιπολίτευσης, όσο και της Συμπολίτευσης. Να σημειώσουμε ότι οι Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι δεν είχαν πλήρη ενημέρωση για το θέμα από τη Δημοτική Αρχή, και πως δεν είχαν όλα τα στοιχεία όπως το καταστατικό της εταιρίας.
Η Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Ουρανία Παπανδρέου, ρώτησε σε τι θα ωφεληθεί ο Δήμος απ’ αυτό και ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις του. Απαντώντας στην κ. Παπανδρέου ο κ. Γκλέτσος ανέφερε ότι ο Δήμος δεν έχει να χάσει τίποτα αφού και οι μελέτες θα πληρώνονται εφόσον παρθεί κάποιο πρόγραμμα από το Δίκτυο Επίσης ανέφερε ότι θα υπάρξει μεγάλη συμβολή στην τουριστική προβολή και στην πολιτιστική ανάπτυξη, ενώ θα μπορούν να υλοποιηθούν και προγράμματα υγείας και πρόνοιας.
Ο Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θανάσης Καμαράτος ρώτησε αν υπάρχει σχέση του Παράκτιον με τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια. Ο Δήμαρχος Στυλίδας στον κ. Καμαράτο απάντησε ότι το Δίκτυο δεν έρχεται να καταστρατηγήσει τα θέλω και τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων αλλά να πατήσει πάνω σ’ αυτά.
Η Επικεφαλή της παράταξης ο Δήμος Είσαι Εσύ Νατάσσα Φουρνάρη, ανέφερε ότι ο όγκος των παραλιών της Εύβοιας είναι ο μεγαλύτερος στη Στερεά και απ’ αυτές το μεγαλύτερο μέρος το έχει η Βόρεια Εύβοια. Τι δύναμη λοιπόν ρώτησε θα έχει ο Δήμος μέσα στο 11 μελές συμβούλιο, εκφράζοντας και τις επιφυλάξεις της για το ότι μπορεί να αποφασίζουν άλλοι για εμάς χωρίς εμάς, αναφέροντας και το παράδειγμα του ΦΟΔΣΑ Στερεάς. Επίσης ρώτησε πως θα πληρώνονται οι μελέτες.
Απαντώντας στην κ. Φουρνάρη ο κ. Γκλέτσος τόνισε ότι το ανώτερο όργανο θα είναι η Γενική Συνέλευση όπου εκεί θα συμμετέχουν όλοι ισότιμα και πως το 11μελές Δ.Σ. θα είναι εκτελεστικό όργανο των αποφάσεων της συνέλευσης. Επίσης ανέφερε πως για τη συμμετοχή του Δήμου δεν απαιτείται καταβολή κάποιου κεφαλαίου, απλά οι Δήμοι θα καταβάλουν ένα ποσό 800 ευρώ ετησίως για κάποιες ανελαστικές δαπάνες. Το ποσό αυτό θα είναι μικρότερο για άλλους φορείς όπως Επιμελητήρια ή Συλλόγους. Αναφορικά με το θέμα πληρωμής των μελετών ο κ. Γκλέτσος είπε πως θα ισχύσει ο νόμος της αγοράς, φέρνεις παίρνεις δηλαδή ο μελετητής θα πρέπει να φέρει το πρόγραμμα και τα κονδύλια για να πληρωθεί τη μελέτη. Επίσης επισήμανε ότι μελέτες μπορεί να γίνουν και από πανεπιστήμια και άλλους φορείς. 
Να σημειώσουμε ότι η Δήμαρχος ανέφερε ότι πλέον μεμονωμένα σα Δήμος κανείς δεν μπορεί να πάει πουθενά και να διεκδικήσει τίποτα.
Στη συζήτηση ζήτησε να πάρει το λόγο και ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επί θητείας κ. Ζάχου, Γιάννης Αναστασίου, ο οποίος δεν του δόθηκε από την Πρόεδρο αφού όπως τόνισε ο κ. Αναστασίου δεν ήταν γραμμένος στον κατάλογο των ομιλητών, παρά το γεγονός ότι πολλοί σύμβουλοι επέμεναν να πάρει το λόγο ο κ. Αναστασίου, αφού είχε διατελέσει μέλος σε παρόμοιο σύνδεσμο που είχε να κάνει με τη διαχείριση ιαματικών πηγών.

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι η συμμετοχή του Δήμου στο Παράκτιον εγκρίθηκε από το Σώμα κατά πλειοψηφία. Αρνητικά ψήφισε ο κ. Καμαράτος, ενώ η κ. Φουρνάρη και ο κ. Βενετής ψήφισαν παρόν, αφού όπως τόνισε η κ. Φουρνάρη δεν είχε πλήρη ενημέρωση. Τέλος ορίστηκαν και οι εκπρόσωποι του Δήμου στο φορέα. Ως τακτικό μέλος ορίστηκε η Δήμαρχος, με αναπληρωματικά μέλη την Σύμβουλο Μυρτώ Παπαϊωάννου και τον ειδικό σύμβουλο του Δήμου Αντώνη Γρεμενά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...