Τετάρτη, 27 Απριλίου 2016

Χωρίς ασθενοφόρο μένει το Κέντρο Υγείας – Στο ΕΚΑΒ παραχωρεί ο Δήμος τα ασθενοφόρα του

Χωρίς ασθενοφόρο μένει το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας αφού το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του προχθές Δευτέρα 25 Απριλίου. Αποφάσισε να παραχωρήσει τα δημοτικά ασθενοφόρα, του πρώην Δήμου Αιδηψού και πρώην Δήμου Αρτεμησίου, το οποίο είχε παραχωρηθεί και χρησιμοποιείται από το Κέντρο Υγείας, στο ΕΚΑΒ, με ομόφωνη απόφαση.

η εισηγήτρια κ. Λουκατζίκου
Το θέμα ήρθε ως προ ημερήσιας διάταξης και το εισηγήθηκε η Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Ι.Α. Άννα Λουκατζίκου. Συγκεκριμένα η κ. Λουκατζίκου ανέφερε ότι κατόπι αιτήματος του ΕΚΑΒ για τη διαχείριση των ασθενοφόρων ο Δήμος θα πρέπει να παραχωρήσει τα ασθενοφόρα του κατά χρήση και όχι κατά κυριότητα στο ΕΚΑΒ και συγκεκριμένα το ασθενοφόρο της Αιδηψού, το οποίο δεν μπορεί ο Δήμος να λειτουργήσει και το ασθενοφόρο του Αρτεμησίου, που είχε παραχωρηθεί στο Κέντρο Υγείας, αφού όπως επεσήμανε δεν μπορεί να το λειτουργήσει και να το συντηρήσει το Κέντρο Υγείας λόγο έλλειψης χρηματοδότησης. Επίσης τόνισε ότι η παραχώρηση θα γίνει με όρους, τα ασθενοφόρα να συντηρούνται από το ΕΚΑΒ και να βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού και να εξυπηρετούν κατά προτεραιότητα τους Δημότες του Δήμου. Ανέφερε δε ότι το ασθενοφόρο της Αιδηψού κυρίως τους θερινούς μήνες μία βάρδια που μπορεί να στελεχωθεί από το ΕΚΑΒ θα πραγματοποιείται στην Αιδηψό. Τέλος είπε πως πλέον και οι οδηγοί των μονάδων υγείας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας) θα περάσουν και θα αποτελούν προσωπικό του ΕΚΑΒ.
Η απόφαση για την ανάκληση της παραχώρησης του ασθενοφόρου του πρώην Δήμου Αρετμησίου στο Κέντρο Υγείας, αλλά και η παραχώρηση αυτού και του ασθενοφόρου του πρώην Δήμου Αιδηψού ψηφίστηκαν ομόφωνα απ’ το σώμα.
Αναφορικά με τα ασθενοφόρο του πρώην Δήμου Αιδηψού, η απόφαση έρχεται να παραδώσει προς χρήση προς όλους τους Δημότες ένα όχημα που έμενε παροπλισμένο, αφού πλέον αυτό μέσω του ΕΚΑΒ θα επιτελεί την αποστολή του. Όμως αναφορικά με την ανάκληση της απόφαση για παραχώρηση του ασθενοφόρου του πρώην Δήμου Αρτεμησίου που χρησιμοποιούταν από το Κέντρο Υγείας τα πράγματα περιπλέκονται. Αφού το Κέντρο Υγείας, που όλα τα περιστατικά περνάνε υποχρεωτικά πρώτα από κει μένει χωρίς ασθενοφόρο με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό. Ας δούμε όμως τα πράγματα αναλυτικά:
Ανέφερε η κ. Λουκατζίκου, ότι οι οδηγοί των μονάδων υγείας θα περάσουν ως προσωπικό στο ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με έγκυρη και ασφαλή πληροφόρηση, όντως υπάρχει η πρόθεση οι οδηγοί που υπάρχουν στα Κέντρα Υγείας και στα Νοσοκομεία να ενταχθούν στο ΕΚΑΒ και φυσικά όταν θα συμβεί αυτό και όλα τα οχήματα θα πρέπει να περάσουν εκεί. Όμως η πρόθεση από την υλοποίηση έχει μεγάλη διαφορά. Διότι η πρόθεση μπορεί να γίνει πράξη σε μία μέρα, ένα μήνα, ένα χρόνο και ίσως και ποτέ.
Σχετικά με το στόλο το Κέντρο Υγείας λειτουργούσε με το ασθενοφόρο του πρώην Δήμου Αρτεμησίου που του είχε παραχωρηθεί. Διαθέτει όμως και άλλα δύο οχήματα. Ένα, που ανήκει στο νοσοκομείο Χαλκίδας, το οποίο πήγε στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου, εν συνεχεία χάλασε και εδώ και δύο μήνες πλέον βρίσκεται στο συνεργείο και ουδείς γνωρίζει πότε θα τεθεί σε λειτουργία. Επίσης υπάρχει ακόμη ένα όχημα, αυτό του πρώην Δήμου Ωρεών, που όμως μένει παροπλισμένο αφού από το 2014 και μετά λόγω γραφειοκρατικών θεμάτων, τα οποία και θα έπρεπε να λυθούν από το Δήμο, αφού σ’ αυτόν ανήκει κατά κυριότητα, δεν μπορεί να περάσει ΚΤΕΟ. Μπορεί κανείς να το δει στο χώρο του Κέντρου Υγείας και μάλιστα χωρίς πινακίδες.

Σε συνδυασμό με τα προηγούμενα θα πρέπει να δούμε και το θέμα με τις βάρδιες. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε ο Τομέας ΕΚΑΒ της Ιστιαίας δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο απ’ τις βάρδιες ενός μήνα λόγω ελλείψεων σε προσωπικό. Όμως και όταν δεν υπήρχε ασθενοφόρο σε βάρδια χάρις τι υπεράνθρωπες προσπάθειες και το φιλότιμο του οδηγού στο Κέντρο Υγείας έχουν εξυπηρετηθεί περιστατικά. Αξίζει να αναφέρουμε ένα πρόσφατο. Στις 21 Φεβρουαρίου ποδοσφαιριστής είχε σοβαρό ατύχημα σε αγώνα στο γήπεδο Γουβών και η κατάστασή του έχριζε διακομιδή. Βάρδια απ’ το ΕΚΑΒ δεν υπήρχε εκείνη τη στιγμή. Όμως και παρά το γεγονός ότι ο οδηγός του Κέντρου Υγείας είχε ρεπό και βρισκόταν με την οικογένειά του εκτός Ιστιαίας, χάλασε το ρεπό του και μετέφερε τον ασθενή. Σημείωση εδώ αναφέρουμε περιστατικά που έχουν συμβεί χωρίς φυσικά να παραβλέπουμε τη μεγάλη και φιλότιμη προσφορά και το έργο που επιτελεί και το προσωπικό του Τομέα ΕΚΑΒ Ιστιαίας, μέσα σε αντίξοες συνθήκες.
Το Κέντρο Υγείας, όπως ειπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο έχει πρόβλημα και δεν μπορεί να βάλει καύσιμα στο ασθενοφόρο. Να θυμίσουμε ότι στις 8 Φεβρουαρίου, παρουσία και του Διευθυντή του Κέντρου Υγείας κ. Δαύρη, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να βρει τρόπου πως θα μπορέσει να βοηθήσει το Κέντρο Υγείας τόσο στο θέμα καυσίμων, όσο και αναλωσίμων υλικών. Λίγες μέρες αργότερα ψηφίστηκε στη Βουλή το «Παράλληλο Πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα στους Δήμου να καλύπτουν τις λειτουργικές δαπάνες των μονάδων υγείας που βρίσκονται στα χωρικά τους όρια. Η απόφαση τελικά αυτή υλοποιήθηκε ή θα υλοποιηθεί; Φυσικά αυτή την ερώτηση πριν την κάνουν τα ΜΜΕ θα έπρεπε να την κάνουν οι Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης που είναι εκεί για να ελέγχουν το έργο της Δημοτικής Αρχής και αν υλοποιούνται οι αποφάσεις που παίρνονται στα συμβούλια. Όμως δυστυχώς δεν το έπραξαν.
Τέλος να αναφέρουμε ότι υπάρχει η πιθανότητα να προσληφθεί στο Κέντρο Υγείας ένας ακόμη επικουρικός οδηγός. Τώρα τι θα κάνουν δύο οδηγοί χωρίς όχημα αυτό εδράζεται στη σφαίρα των ιστοριών καθημερινής τρέλας της σύγχρονης Ελληνικής πραγματικότητας. 

2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...