Πέμπτη, 28 Απριλίου 2016

Δεύτερο επεισόδιο στο σίριαλ παραχώρησης της καθαριότητας σε ιδιώτη με εντάσεις και …ατάκες

Δεύτερο επεισόδιο στο σίριαλ παραχώρησης της καθαριότητας στις Δημοτικές Ενότητες Αιδηψού εκτός Ηλίων και Γιάλτρων και Ωρεών εκτός Καστανιώτισσας είχαμε τη Μεγάλη Δευτέρα στο συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιστιαίας – Αιδηψού, όπου παρουσιάστηκαν οι μελέτες για την παραχώρηση και που το κόστος και για τις δύο Δημοτικές Ενότητες ανέρχεται περίπου στο ίδιο ποσό (72.000). Η συζήτηση του θέματος συνοδεύτηκε από ένταση αλλά και ατάκες από το Σύμβουλο της αντιπολίτευσης Νίκο Τσελίκα στην πρώτη του παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά την ορκωμοσία του.
Μετά την εισήγηση του θέματος το λόγο πήρε η Επικεφαλής της παράταξης «ο Δήμος Είσαι Εσύ» Νατάσσα Φουρνάρη η οποία έθεσε το βασικό ερώτημα γιατί αφού υπάρχει μείωση του κόστους στην αποκομιδή απορριμμάτων δεν μειώνονται παράλληλα και τα Δημοτικά Τέλη αφού αυτά είναι ανταποδοτικά. Εκτός από την απάντηση του Αντιδημάρχου Θανάση Σπανού, ότι ο Δήμος έχει υστέρηση εσόδων στα ανταποδοτικά, η Δήμαρχος απάντηση στην κ. Φουρνάρη ότι, κάθε Οκτώβριο γίνεται η αναπροσαρμογή των Δημοτικών Τελών και πως υπάρχει σχέδιο απ’ το Δήμο για μείωση των τελών σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Σε δεύτερη τοποθέτηση της η κ. Φουρνάρη χαρακτήρισε σκανδαλώδες το γεγονός, ότι το κόστος είναι το ίδιος τόσο για Αιδηψό, όσο για Ωρεούς, αφού όπως τόνισε και μεγάλη διαφορά υπάρχει στην απόσταση, αλλά πολύ περισσότερο και στον όγκο σκουπιδιών.
Ο Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θανάσης Καμαράτος, όπως και στην προηγούμενη συνεδρίαση που είχαν συζητηθεί οι εκθέσεις σκοπιμότητας τόνισε πως ο Δήμος δυστυχώς βλέπει τους εργαζομένους σαν κόστος. Ανέφερε πως οι εργαζόμενοι και μάλιστα διμηνίτες και πενταμηνίτες έβαλαν πλάτη όταν έγινε η μεγάλη βλάβη στο αντλιοστάσιο της αποχέτευσης στην Αιδηψό. Επίσης είπε πως ο στόλος των απορριμματοφόρων κυρίως στην Αιδηψό είναι πάρα πολύ καινούργιος και τόνισε πως η Δημοτική Αρχή προβάλει τα ίδια επιχειρήματα με αυτά που προέβαλαν οι κ. Ματάκιας και Ζάχος για να δώσουν την καθαριότητα σε ιδιώτη. Τέλος ανέφερε ότι «γιατί να έχουμε Δημάρχους και Αντιδημάρχους; Γιατί να πληρώνεστε; Να βάλουμε μια εταιρία να διοικεί το Δήμο».
Με ιδιαίτερα αιχμηρές ατάκες κυρίως για τον Αντιδήμαρχο καθαριότητας Γιάννη Κατούνη ήταν η τοποθέτηση του Συμβούλιου της Αντιπολίτευσης Νίκου Τσελίκα, αφού αρχικά ρώτησε αν είναι η κατάλληλη στιγμή να δοθεί η καθαριότητα σε ιδιώτη τόνισε ότι «αν τα σκουπίδια μαζεύονται καλά ή άσχημα δεν φταίνε οι εργαζόμενοι φταίνε αυτοί που επιστατούν». Στη συνέχεια αναφορικά με το επιχείρημα της Δημοτικής Αρχής για το ότι θα μπει όρος στον ιδιώτη να προσληφθούν άτομα από την περιοχή είπε «με βλέπω να γίνομαι αστυνόμος. Στις 5.00 το πρωί που μαζεύονται τα σκουπίδια θα μπορείτε να ελέγξετε τον ιδιώτη αν έχει μαζί του 100 αιγύπτιους και πακιστανούς ανασφάλιστους; Θα τρέχω να κάνω εγώ έλεγχο» (σ. Ο κ. Τσελίκας είναι προϊστάμενος στο ΙΚΑ Ιστιαίας). Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του απαντώντας στη Δήμαρχος που είπε «θέλω 10.00 η ώρα να βγαίνω έξω και η πόλη να είναι καθαρή», ο κ. Τσελίκας ανέφερε «πείτε το στον Αντιδήμαρχος που βγαίνει κι αυτός έξω μετά της 10.00». Η ατάκα του κ. Τσελίκα έφερε την έντονη αντίδραση του Αντιδημάρχου κ. Κατούνη. Απαντώντας στο κ. Κατούνη ο κ. Τσελίκας είπε «εγώ πάντως 7.00 η ώρα που βγαίνω έξω για να πάω στη δουλειά μου δεν σε βλέπω πουθενά».
Αντίθετος με την παραχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτη ήταν και Δημοτικός Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης Σπύρος Σταματίου, ο οποίος ανέφερε πως, «ο ιδιώτης στην καθαριότητα είναι ότι χειρότερο για μένα. Είμαι κατά των ιδιωτών γιατί δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους».
«Αποτύχατε και στον τομέα της καθαριότητας και τώρα ψάχνεται να την δώσετε σε ιδιώτης για να αποποιηθείτε τις ευθύνες σας. Θλίβομαι γι’ αυτή την κατάσταση» ήταν η τοποθέτησης της Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Ουρανίας Παπανδρέου.
Μετά τους Δημοτικούς Συμβούλους το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Δήμων Β. Εύβοιας Νίκος Γεραλής, ο οποίος έκανε λόγο για μεθόδευση και επιθυμία της τόσο αυτής της Δημοτικής Αρχής όσο και των προηγούμενων να δώσουν χρυσοφόρα φιλέτα σε ιδιώτες. Έκανε λόγο για πλασματικά απολογιστικά στοιχεία στις μελέτες και τόνισε γιατί δεν συντηρείται κάτι που αποτελεί περιουσία όλων των Δημοτών. Όταν πήγε να αναφερθεί σε επιστολή που είχε στείλει το Σωματείο στο Δήμο και επεσήμανε από καιρό την κακή κατάσταση και την επικινδυνότητα οχημάτων του Δήμου για του εργαζόμενους η Πρόεδρος του Συμβουλίου του είπε ότι τέλειωσε ο χρόνος της τοποθέτησής. Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Γεραλή, ο οποίος είπε «με τη στάση σας δείχνετε ότι δεν θέλετε να ακούγονται πράγματα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έντονη όμως ήταν και αντίδραση της κ. Φουρνάρη, η οποία τόνισε πως «δεν μπορείτε να διακόπτετε έτσι τον Πρόεδρο των εργαζομένων».

Τέλος οι μελέτες εγκρίθηκαν από το Σώμα με ψήφους 13 υπέρ και 9 κατά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...