Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2016

Χωρίς καύσιμα και πάλι το ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Ιστιαίας – Ο τοπικισμός βάζει «χειρόφρενο» στο ασθενοφόρο της Αιδηψού που θα έδινε λύση

Ένα περιστατικό, που συνέβη σήμερα, ευτυχώς όχι και τόσο σοβαρό, ήταν αρκετό για να καταδείξει για άλλη μια φορά τις τραγικές ελλείψεις στον τομέα της πρωτοβάθμιας περίθαλψη στη Βόρεια Εύβοια. Συγκεκριμένα, ασθενοφόρο ειδοποιήθηκε να πάει στο Άγιο Γεώργιο Λιχάδας για να παραλάβει τραυματία. Επειδή δεν υπήρχε εκείνη την ώρα βάρδια απ’ το ΕΚΑΒ που να καλύπτει την περιοχή ειδοποιήθηκε το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας, που όμως και πάλι δεν μπορούσε να μετακινήσει το ασθενοφόρο του λόγω έλλειψης καυσίμων. Πάλι καλά που, όπως προαναφέραμε το περιστατικό ήταν ένα ορθοπεδικό συμβάν, που η μεταφορά του τραυματία μπορούσε να γίνει και με ιδιωτικό όχημα.

Ως γνωστόν από την 1η Ιανουαρίου το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας πέρασε στη δικαιοδοσία του ΠΕΔΥ. Αυτό αντί να λύσει προβλήματα όξυνε περισσότερο τα ήδη υπάρχοντα με αποτέλεσμα πάλι να μην υπάρχουν αναλώσιμα και πάλι να μην υπάρχουν καύσιμα για το ασθενοφόρο. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφόρηση του Istiaia Press, εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας βάζουν καύσιμα στο ασθενοφόρο πληρώνοντάς τα από την τσέπη τους και αυτό το κάνουν για να μπορεί το όχημα να κινηθεί σε περίπτωση που υπάρχει ένα πολύ σοβαρό περιστατικό, όπως ένα τροχαίο.
Από την άλλη το ΕΚΑΒ δεν μπορεί να καλύψει όλες τις βάρδιες, αφού το προσωπικό που υπάρχει στο τομέα της Ιστιαίας είναι οκτώ άτομα, αντί για δώδεκα τουλάχιστον και αυτό σε συνδυασμό, με ρεπό ή άδειες των εργαζομένων δημιουργεί το πρόβλημα να μην υπάρχει 24ωρη κάλυψη της περιοχής.
Το ερώτημα είναι αν μπορεί να δοθεί κάποια λύση αυτή τη χρονική στιγμή. Ναι μπορεί να δοθεί λύση και μάλιστα να δοθεί από το Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού, με μία πολύ απλή κίνηση, να παραχωρήσει το ασθενοφόρο του πρώην Δήμου Αιδηψού στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας. Το εν λόγω όχημα είναι πετρελαιοκίνητο, μπορεί να προμηθεύεται καύσιμα, από τον προμηθευτή του Δήμου και αυτό σε συνδυασμό με τις άοκνες και υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανθρώπων του Κέντρου Υγείας μπορεί πραγματικά να σώσει ζωές.
Δυστυχώς όμως η στενομυαλιά, η τοπικιστική θεώρηση των πραγμάτων και τα μικροπολιτικά συμφέροντα κάποιων αποτέλεσαν τροχοπέδη στο να δοθεί το ασθενοφόρο, εκεί που πραγματικά έπρεπε να είναι, δηλαδή το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας. Το θέμα της παραχώρησης ήταν να έρθει δύο ή τρείς φορές μέσα στο 2015 στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιστιαίας – Αιδηψού και με παρέμβαση …κάποιων τοπικών «πολιτικών φωστήρων» έβγαινε από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Μάλιστα αυτό που ψυθιρίζεται αρκετά είναι ότι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Συμπολίτευσης προερχόμενοι από τη Δημοτική Ενότητα Αιδηψού απειλούσαν ανοιχτά με …αποστασία τη Δημοτική Αρχή αν γινόταν η παραχώρηση του ασθενοφόρου. Βέβαια και με τη σειρά της η Δημοτική Αρχή απ’ ότι φαίνεται έβαζε πάνω από τη ζωή και την υγεία των Δημοτών το πολιτικό κόστος….!
Θα πρέπει επίσης να ξανά τονίσουμε, πως ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα από το νόμο να κάνει χρήση του ασθενοφόρου. Αν αυτό γίνει, όπως γινόταν στον πρώην Δήμο Αιδηψού είναι παράνομο στα όρια μάλιστα της εγκληματικότητας. Σε περίπτωση δε τροχαίου ατυχήματος, ο εκάστοτε οδηγός, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, θα τρέχει να κρυφτεί στα χωράφια για να γλιτώσει το αυτόφωρο, ενώ οι πολιτικοί προϊστάμενοι (Δήμαρχος – Αντιδήμαρχοι) θα χρειαστούν πολύ καλούς δικηγόρους για να ξεμπλέξουν από τα δικαστήρια.

Η παραχώρηση λοιπόν του ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας είναι επιτακτική ανάγκη και μονόδρομος. Εξ’ άλλου προτεραιότητα για ένα Δήμο θα πρέπει να αποτελεί το σύνολο των Δημοτών του και όχι μια συγκεκριμένη Δημοτική Ενότητα. Επίσης θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως η Αιδηψός δεν αποτελεί ξεχωριστό … «κράτος» ούτε «κράτος εν κράτη» αλλά μια δημοτική ενότητα του Καλλικρατικού Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, όπως και η Ιστιαία, οι Ωρεοί, το Αρτεμήσιο και η Λιχάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...