Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2015

Προσεχώς... απροστάτευτες οι περιοχές NATURA

Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας μας, αφού η χρηματοδότηση της λειτουργίας τους λήγει στο τέλος του έτους, με τη λήξη του ΕΣΠΑ 2007-2013.
Ετσι, με την έλευση του 2016 οι γνωστές σε όλους μας περιοχές NATURA 2000, στις οποίες εντάσσονται οι φυσικοί οικότοποι και η πλούσια βιοποικιλότητα που τροφοδοτούν,
κινδυνεύουν να μείνουν απροστάτευτες. Στην τύχη τους κινδυνεύουν να αφεθούν και οι 380 εργαζόμενοι που στελεχώνουν τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.


Ο κίνδυνος που προκύπτει για τις προστατευόμενες περιοχές οφείλεται στο γεγονός ότι η χρηματοδότηση των Φορέων Διαχείρισης (Φ.Δ.), που αποτελούν τα μοναδικά όργανα διοίκησης και διαχείρισης αυτών των περιοχών, προέρχεται αποκλειστικά από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» που ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου.

Διαχρονική επιλογή της ελληνικής πολιτείας είναι να χρηματοδοτεί αποκλειστικά τους Φ.Δ. από κοινοτικούς πόρους, χωρίς να έχει δαπανήσει ποτέ ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πρόκειται για ένα γεγονός που, εκτός του ότι αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, δίνει και το στίγμα της έλλειψης πολιτικής βούλησης για τη διαχείριση του φυσικού μας πλούτου.

Η αδυναμία καταβολής της μισθοδοσίας και των λειτουργικών εξόδων από το τέλος του έτους αφορά το προσωπικό των 28 Φ.Δ. των προστατευόμενων περιοχών που υπάρχουν στη χώρα και αριθμεί 380 άτομα, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι επιστημονικό, πλήρως εξειδικευμένο. Το... αμύθητο ποσό, για το οποίο το κράτος δεν έχει βάλει ποτέ το χέρι στην τσέπη, ανέρχεται σε περίπου 7,5 εκατ. ευρώ!

Τέσσερις μήνες πριν από το τέλος του 2015, οπότε και λήγει η χρηματοδότηση των Φ.Δ. προστατευόμενων περιοχών, ο μόνος τρόπος που διαφαίνεται ότι μπορεί να αποτρέψει τη διακοπή της συνέχισης λειτουργίας τους είναι η εγγραφή των ανελαστικών δαπανών, συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας του προσωπικού, στον τακτικό προϋπολογισμό του 2016 που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο από την κυβέρνηση που θα προκύψει.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...