Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015

Στο Δ.Σ. Ιστιαίας – Αιδηψού ο Κώστας Μπακογιάννης – Μίλησε για το νέο ΕΣΠΑ και επισκέφθηκε έργα της Περιφέρειας που εκτελούνται στο Δήμο

Επίσκεψη στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού πραγματοποίησε σήμερα Παρασκευή 17 Απριλίου ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας Φάνη Σπανό, τους Αντιπεριφερειάρχες Δημήτρη Βουρδάνο και Γιώργο Κελαϊδίτη τον Περιφερειακό Σύμβουλο Γιάννη Κοντζιά καθώς και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας. Επίσης Μαζί με τον Περιφερειάρχη ήταν και ο Βουλευτής Εύβοιας της Νέας Δημοκρατίας Σίμος Κεδίκογλου.

Σκοπός της επίσκεψης του κ. Μπακογιάννη ήταν η Ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιστιαίας – Αιδηψού σχετικά με το νέο ΕΣΠΑ. Επίσης ο Περιφερειάρχης έκανε περιοδεία στα έργα που υλοποιούνται από την Περιφέρεια Στερεάς στην Περιοχή, όπως ο Περιφερειακός δρόμος των Γιάλτρων, ο περιφερειακός των Λουτρών Αιδηψού και το Κύμα. Επίσης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του στο δρόμο Αιδηψός – Λίμνη, όπου έξω από τα Ήλια υπάρχει το μείζον πρόβλημα των καταπτώσεων που κρατά το δρόμο κλειστό.

Περιοδεία Περιφερειάρχη

Αρχικά κλιμάκιο αποτελούμενο από των Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Φάνη Σπανό, τους Αντιπεριφερειάρχες Δημήτρη Βουρδάνο και Γιώργο Κελαϊδίτη, τη Δήμαρχο Ιστιαίας – Αιδηψού Ελένη Ευσταθίου Σπανού αλλά και μηχανικούς της περιφέρειας Επισκέφτηκε τον περιφερειακό δρόμο των Γιάλτρων.
Εν συνεχεία και μετά την άφιξη του κ. Μπακογιάννη στα Λουτρά Αιδηψού, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο εργοτάξιο του Κύματος, στην πλαζ του ΕΟΤ, αλλά και στο δρόμο Αιδηψός – Ροβιές – Λίμνη στο σημείο των καταπτώσεων.
Εκεί ο Περιφερειάρχης μιλώντας με κατοίκους των Ηλίων αλλά και τους μηχανικούς της Περιφέρειας, τόνισε, ότι θα πρέπει να διερευνηθεί το θέμα και να γίνουν άμεσα σημειακές παρεμβάσεις στα σημεία που παρουσιάζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, έτσι σιγά σιγά και χρόνο με το χρόνο να αποκαθίσταται ο δρόμος και να είναι προσπελάσιμος και ασφαλής. Επίσης ο Περιφερειάρχης έκανε μια μικρή στάση στο χωριό των Ηλίων όπου ενημερώθηκε από κατοίκους του για το πρόβλημα που υπάρχει με την παραλία του οικισμού.
Τελευταίος σταθμός της περιοδεία στα έργα που εκτελούνται από την Περιφέρεια για τον κ. Μπακογιάννη ήταν ο Περιφερειακός δρόμος Λουτρών Αιδηψού, όπου έχουν ξεκινήσει και οι εργασίες μίλησε με τους αναδόχους του έργου και ανέφερε πως υπάρχουν αρχικά ένα ικανοποιητικό ποσό χρημάτων ώστε αυτό το σημαντικό έργο πνοής για τη Λουτρόπολη να προχωρά απρόσκοπτα.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιστιαίας – Αιδηψού

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ο κ. Μπακογιάννης με τη συνοδεία του μετέβη στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Ιστιαίας, όπου συμμετείχε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιστιαίας – Αιδηψού, με μοναδικό θέμα ενημέρωση για το νέο ΕΣΠΑ. Να σημειώσουμε ότι παρόν στη συνεδρίαση ήταν και η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Μήνα Παπαναστασίου.
Αρχικά η Δήμαρχος, αφού καλωσόρισε των Περιφερειάρχη αναφέρθηκε στους στόχους της Δημοτικής Αρχής για την ολόπλευρη ανάπτυξη της περιοχής.
Κώστας Μπακογιάννης
Παίρνοντας το λόγο ο Περιφερειάρχης έκανε λόγω για τη συνεννόηση και τη συνεργασία που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στον πρώτο και δεύτερο βαθμό τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων έκανε λόγο ότι τα χρήματα που λαμβάνει η Περιφέρεια από τον κρατικό κορβανά είναι μόνο 10 εκατ. Ευρώ τα οποία δεν επαρκούν. Η Περιφέρεια δε τόνισε ότι προσπαθεί να πάρει περισσότερα. Πέρσι το ποσό ανήλθε στα 35 εκ. και φέτος αυτό θα είναι το μίνιμουμ της διεκδίκησης. «Δεν ζητάμε ειδική μεταχείριση. Ζητάμε ισονομία και ισοπολιτεία» ανέφερε χαρακτηριστικά».
Αναφορικά με το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας τόνισε πως αυτό ανέρχεται σε 190 εκατ. Ευρώ. Όμως όπως ανέφερε η Περιφέρεια διεκδικεί από το ΕΠΕΡΑΑ 80-100 εκατ. Και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 200-250 εκατ. «Τα ποσά είναι σημαντικά χρειάζονται όμως προσοχή και σύνεση» τόνισε. Επίσης ανέφερε ότι «τα έργα δεν γίνονται για να πάρει ψήφους ο Περιφερειάρχης αλλά για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας». Τέλος επεσήμανε την ανάγκη να δημιουργηθεί στο Δήμο μια ομάδα εργασία, όπου θα μιλά με τα στελέχη της διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας και θα συντονίζουν τις δράσεις για τα έργα του ΕΣΠΑ.
Φάνης Σπανός
Ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας Φάνης Σπανός αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιούνται από την Περιφέρεια στην περιοχή. Μίλησε για το αλιευτικό καταφύγιο Αγίου Γεωργίου Λιχάδας, την παράκαμψη Γιάλτρων, την Παράκαμψη Λ. Αιδηψού, το Κύμα, το δρόμο στα Ήλια, το οποίο θεώρησε το πιο καυτό και σοβαρό πρόβλημα της περιοχής και τη συντήρηση του οδικού δικτύου. Έκανε λόγο για τις προσπάθειες που γίνονται και σε τι φάση βρίσκονται τα έργα που υλοποιούνται.
Επικεφαλείς Παρατάξεων
Μετά τις τοποθετήσεις των κ. Μπακογιάννη και Σπανού το λόγο πήραν οι Επικεφαλείς τω παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ουρανία Παπανδρέου
Η Επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας του Δήμου Ουρανία Παπανδρέου τόνισε πως πρέπει να δοθεί από την περιφέρεια ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της υγείας και αναφέρθηκε στην άσχημη κατάσταση του Κέντρου Υγείας Ιστιαίας αφήνοντας αιχμές για την όλη κατάσταση στον Σίμο Κεδίκογλου. Αναφορικά με τα του Δήμου ανέφερε ότι όλα λειτουργούν στον αυτόματο πιλότο. Μίλησε για την απένταξη του έργου της ανάπλασης της παραλίας Αιδηψού και επισήμανε ότι η ομάδα εργασίας πρέπει να συγκροτηθεί από την Περιφέρεια, λόγο έλλειψης ικανότητας στο Δήμο. «Δείτε ποιους έχει πάρει για συμβούλους δείτε το βιογραφικό τους. Μια διαχείριση μιζέριας βλέπουμε από το Δήμο».
Γιάννης Αναγνώστου
Ο Επικεφαλής της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης Γιάννης Αναγνώστου ανέφερε πως αισθάνεται απογοητευμένος. Τόνισε πως μεγαλύτερη προτεραιότητα για την περιοχή πρέπει να δοθεί στο λιμένα Ωρεών. Αναφορικά με τα έργα που εκτελούνται στην Κεντρική Εύβοια δεν αφορούν την περιοχή, αφού ουσιαστικά δεν υπάρχει πρόσβαση για εκεί Αναφορικά με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων τόνισε ότι πλέον στη χώρα δεν υπάρχουν χρήματα και έργα όπως οι περιφερειακοί Γιάλτρων και Αιδηψού δεν πρόκειται να τελειώσουν. Για το ΕΣΠΑ τόνισε ότι το ποσό είναι γελοίο. Κλείνοντας είπε χαρακτηριστικά «Δεν πρέπει να γεννάτε προσδοκίες διότι η κατάσταση είναι τραγική».
Ηλίας Πετσής
Ο Επικεφαλής του συνδυασμού Νέα Πορεία Ηλίας Πετσής αναφέρθηκε στο ερώτημα αν το ΕΣΠΑ από μόνο του μπορεί να μας βγάλει απ τη δύσκολη θέση, διότι πράγματι δεν ξέρουμε τι μέλει γενέσθαι στη χώρα μας. Επίσης ανέφερε πως ίσως θα ήταν καλύτερα η ομάδα εργασίας να συγκροτηθεί με παρέμβαση της Περιφέρειας στο σύνολό της. Επίσης επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει στόχευση σε δύο τομείς, πρωτογενή τομέα και τουρισμό με ιδιαίτερη έμφαση στη θερμαλιστική λεκάνη της Βόρειας Εύβοιας.
Νατάσα Φουρνάρη
Η Επικεφαλής του «Ο Δήμος Είσαι Εσύ» αναφέρθηκε στο γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρξει τουριστικά ανάπτυξη αν δεν υπάρχει πρόσβαση σε μία περιοχή. Χρειάζεται τόνισε ενίσχυση των οδικών δικτύων. Επίσης τόνισε πως άμεση προτεραιότητα πρέπει να είναι και τα αποχετευτικά δίκτυα. Σχετικά με το πρωτογενή τομέα, η κ. Φουρνάρη μίλησε για την πιστοποίηση τοπικών προϊόντων, αλλά και για τη δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου στην περιοχή.
Θανάσης Καμαράτος
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση ο Επικεφαλής της Θανάσης Καμαράτος ανέφερε πως η Λαϊκή Συσπείρωση δεν μπορεί να δώσει συναίνεση, διότι η Περιφέρεια εκπροσωπεί την αστική τάξη και όχι τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Κυβέρνηση παίρνει τα χρήματα των Περιφερειών για να πληρώσει τους δανειστές και πως όσα πακέτα πάρθηκαν επέστρεψαν στα χέρια αυτών που τα έδωσαν. Όσο για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη θεώρησε πως αυτά δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν.


Στη συνέχεια έγιναν ερωτήσεις αλλά και τοποθετήσεις Δημοτικών Συμβούλων και φορέων ως το πέρας της συνεδρίασης. 
ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...