Κυριακή, 19 Απριλίου 2015

Ο απόηχος της επίσκεψης του Κώστα Μπακογιάννη στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού

γράφει ο Γιάννης Δραπανιώτης
Ήλθε, είδε και άκουσε τα προβλήματα και τις ανάγκες του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού ο Περιφερειάρχης Στερεάς Κώστας Μπακογιάννης. Αν μη τι άλλο ταπεινή μου γνώμη είναι ότι δεν ήρθε για μια επίσκεψη – φιέστα, αλλά για μια επίσκεψη που θέτει βάσεις αμοιβαίας συνεργασίας για τα φλέγοντα θέματα του τόπου μας. Ένα κατεστημένο χρόνων, της απόμακρης από τον Α’ βαθμό Αυτοδιοίκησης, Περιφέρειας φαίνεται να σπάει.


Βέβαια το ζητούμενο δεν είναι μόνο η καλή και αγαστή συνεργασία Δήμων και Περιφέρειας, αλλά το κυριότερο είναι το …μετρητό…!!! Το ΕΣΠΑ είναι ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά, τα χρήματα όμως δεν είναι και τόσο πολλά για μια τόσο μεγάλη και με τόσες ανάγκες Περιφέρεια. Όσο δε για τους κρατικούς πόρους, θεωρώ ότι ο Περιφερειάρχης έχει την πρόθεση να πιέσει, ώστε να πάρει περισσότερα. Στην πίεση του όμως αυτή θα βρει ευήκοα ώτα στην Κυβέρνηση; Και αν βρει σε τι κατάσταση θα βρίσκεται η κρατική οικονομία και πόσα θα μπορεί να εκταμιεύσει; Μείζονα ερωτήματα που απαντήσεις μπορούν να δοθούν μόνο από της εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Ας πάμε όμως τώρα στα του Δήμου. Ήρθε να ενημερώσει για τα του νέου ΕΣΠΑ ο κ. Μπακογιάννης. Ποια ήταν όμως η προετοιμασία του Δήμου γι’ αυτό; Ποιες ήταν οι προτάσεις που είχε να καταθέσει η Δημοτική Αρχή; Τουλάχιστον εμείς κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν ακούσαμε κάποια πλην της αρχικής εισήγησης της Δημάρχου, που ουσιαστικά ήταν μια επανάληψη του προεκλογικού προγράμματός της και της θέσης της να εντάξει στο νέο ΕΣΠΑ την ανάπλαση της παραλίας Αιδηψού, κατά τη γνώμη μου ανέφικτο, ευελπιστώ όμως να διαψευσθώ αν είναι για το καλό της Λουτρόπολης.

Προτάσεις ακούστηκαν βέβαια στη συνεδρίαση, δυστυχώς όμως μόνο από την αντιπολίτευση. Επέκταση και ολοκλήρωση λιμένος Ωρεών, ανάπτυξη θερμαλισμού, κτηνοτροφικό πάρκο, πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων κ.α. Εφικτές, ανέφικτες, υλοποιήσιμες ή μη ήταν όμως ιδέες που έπεσαν στο τραπέζι.

Πέραν όμως των Δημοτικών συμβούλων. Δεν είδαμε στη σύσκεψη υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου, όπου και αυτοί έπρεπε να ενημερωθούν διότι θα σηκώσουν μεγάλο βάρος της δουλειάς που χρειάζεται, ώστε ο Δήμος να εκμεταλλευτεί το νέο ΈΣΠΑ.

Θα πει κανείς ότι ήταν μια συνεδρίαση ενημέρωσης και τα υπόλοιπα θα τα δούμε στην πορεία. Να υπενθυμίσω όμως, πως μια πρότυπη πρώην κοινότητα της χώρας μας, η κοινότητα Ανάβρας στη Μαγνησία έγινε παράδειγμα για όλους τους ΟΤΑ διότι ο Κοινοτάρχης της είχε στο συρτάρι του ώριμες μελέτες για οτιδήποτε ήθελε να κάνει στο χωριό του και μόλις άνοιγαν μέτρα των ΠΕΠ πήγαινε και έπαιρνε χρήματα για έργα. Είχε φτάσει δε στο σημείο, μία μικρή κοινότητα να έχει μεγαλύτερη απορροφητικότητα πόρων, από όμορους μεγάλους Δήμους της περιοχής, π.χ. Αλμυρού και Αγχιάλου.

Ένα άλλο γεγονός που θεωρώ ότι ξένισε αρκετά στην εν λόγω συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν η κόντρα της Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Ουρανίας Παπανδρέου και του Αντιδημάρχου Κώστα Σελίμη.
Θεωρώ ότι λάθος στιγμή επέλεξε η κ. Παπανδρέου για ολομέτωπη επιθετική αντιπολιτευτική τακτική, όμως μέγα λάθος ήταν και του Αντιδημάρχου να απαντήσει, διότι εξέθεσε τη Δημοτική Αρχή. Εκφράσεις του τύπου «εσείς ζείτε στην Εκάλη» ή «πάτε από κόμμα σε κόμμα» δεν τιμούν κανένα. Τέτοιου είδους διαμάχες μόνο άσχημες εικόνες δημιουργούν, κυρίως όταν υπάρχουν και προσκεκλημένοι. Η αντιπολιτευτική τακτική, αλλά και η υπεράσπιση της Δημοτικής Αρχής και του ντόπιου Βουλευτή…. ας γίνονταν καλύτερα σε ένα άλλο συμβούλιο.


Αυτά τα λίγα για την επίσκεψη Μπακογιάννη στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού. Μιας και πρόθεση του είναι κάθε χρόνο να επισκέπτεται τους Δήμους της Περιφέρειας, σε μια επίσκεψη την επόμενη χρονιά ευελπιστούμε όλοι να μιλάμε με νέα δεδομένα που θα καταδεικνύουν πρόοδο σε θέματα που απασχολούν τη Βόρεια Εύβοια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...