Κυριακή, 29 Μαρτίου 2015

Επιτυχημένη η παρουσίαση του βιβλίου της Ασημίνας Ντέλιου "Παραδοσιακές Ελληνικές φορεσιές Βόρεια Εύβοια"

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα πολιτισμού του Λυκείου Ιστιαίας η παρουσίαση του βιβλίου της Ασημίνας Ντέλιου "Παραδοσιακές Ελληνικές Φορεσιές Βόρεια Εύβοια". Την εκδήλωση διοργάνωση ο σύλλογος "Φωτόδεντρο" για τον πολιτισμό και το περιβάλλον σε συνεργασία με τις εκδόσεις Φυλάτος. Την παρουσίαση πλαισίωναν παραδοσιακές φορεσιές της περιοχής μας, καθώς και έκθεση παραδοσιακού κοσμήματος της Βόρειας Εύβοιας από τον Θεοφάνη Ραμιώτη.

Η συγγραφέας Ασημίνα Ντέλιου
Το βιβλίο της Ασημίνας Ντέλιου είναι μια εμπεριστατωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη εργασία πάνω στις παραδοσιακές φορεσιές του τόπου μας που ουσιαστικά μέσα από αυτό δεν παρουσιάζονται απλά οι τοπικές ενδυμασίες, αλλά ουσιαστικά ολόκληρος ο τρόπος ζωής των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας το 19ο αιώνα. Πρόκειται για ένα πνευματικό πνευματικό πόνημα που μας ταξιδεύει στο χώρο και το χρόνο, στην ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής και στο λαογραφικό πλούτο της.

Κατά την παρουσίαση του βιβλίου μίλησε ο Δικηγόρος, Ιστορικός, Λαογράφος και Συγγραφέας Κωνσταντίνος Παχής,  ο οποίος τόνισε τη μεγάλη σπουδαιότητα του βιβλίου για τον τόπο, καθώς αυτό μπορεί να συμβάλει και στην τουριστική προβολή και ανάπτυξή του. Να σημειώσουμε ότι το βιβλίο ήδη κυκλοφορεί σε 62 χώρες.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η ίδια η συγγραφέας και δεν έκρυψε τη συγκίνησή της για την παρουσία και την αποδοχή του κόσμου. Αναφέρθηκε στους λόγους που την έκαναν να προχωρήσει στη συγγραφή αυτού του βιβλίου, όπου ο βασικότερος είναι η ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου. Αναφέρθηκε ενδελεχώς στο περιεχόμενο τους βιβλίου, ευχαρίστησε όσους και με οποιοδήποτε τρόπο συνέβαλαν στην δημιουργία και ολοκλήρωση του έργο και τόνισε πως αυτό αποτελεί την αρχή και πως θα υπάρξει και συνέχεια πάνω στην έρευνα του λαογραφικού πλούτου της περιοχής μας. 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Γιάννης Κοντζιάς, η Δήμαρχος Ελένη Ευσταθίου - Σπανού, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγγελική Δελχά καθώς και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδας - Ιστιαίας & Βορείων Σποράδων κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό, αναφέρθηκε στην μεγάλη αξία του βιβλίου, όπως και στη σημερινή ενδυμασία, όπου δυστυχώς κυρίως η νεολαία γίνεται έρμαιο της μόδας χάνοντας κάθε είδους ευπρέπεια. Τέλος ευχήθηκε στη συγγραφέα καλή δύναμη και συνέχεια στο έργο της.

Δείτε παρακάτω πλούσιο φωτορεπορτάζ απ' την εκδήλωση...
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...